Oldal értékelés: +36-70-61-51-555 info@mecsekimezeskorut.hu

KIÖNTIK A MÉZET AZ UTCÁRA

admin 2019.10.31 Tag: Hírek

Tüntetést szerveznek a méhészek, ugyanis elfogadhatatlannak tartják, hogy az európai piacot elárasztották az átcímkézett kínai mézek, ezért a hazait lehetetlen eladni.

ÁTCÍMKÉZETT MÉZ
Brüsszelben tüntet a somogyi méhész a kínai méz miatt

Tüntetést szerveznek a méhészek, ugyanis elfogadhatatlannak tartják, hogy az európai piacot elárasztották az átcímkézett kínai mézek, ezért a hazait lehetetlen eladni. A tiltakozás várhatóan Brüsszelben lesz, de az is elképzelhető, hogy nagyobb európai várásokban is utcára vonulnak.

Tüntetést szerveznek a méhészek, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy az európai piacot elárasztották az átcímkézett kínai mézek. Tiltakozásukkal Brüsszelig mennek, s több nagyobb európai városban is utcára vonulhatnak.

– Nem csak mi, magyarok, hanem több ország méheszei is demonstrálnak – mondta Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke. – Pár napja volt egy országos vezetőségi megbeszélésünk, ahol megállapodtunk a méhész társaimmal, hogy hangot adunk a tiltakozásunknak. Nemcsak mi magyarok, hanem más országokból is jönnek méhészek. Azt még nem döntöttük el, hogy csak odavonulunk táblákkal az Európai Parlament elé, vagy kiöntünk egy hordónyi hamis mézet az utcára. A következő küldöttgyűlésen határozunk arról, melyik tiltakozási formát válasszuk. Az is elképzelhető, hogy több európai városban is demonstrálunk.

– Hihetetlenül nagy a magyar méhészek elkeseredettsége – folytatta Mészáros János. – Kilátástalan a helyzet. Döntően nem is csak a méz értékesítése és a méhészek egzisztenciája a lényeges, hanem az, hogy a magyarországi és az európai méhcsaládok száma megmaradjon. Itthon még jó a helyzet, mert a méhsűrűség magasabb, mint az európai átlag. Viszont ha eljutunk oda, hogy a magyar méhész nem képes megélni a méztermelésből, akkor előbb-utóbb a többség felhagy majd vele és elmegy valahova főállásba dolgozni. Ez pedig visszafordíthatatlan folyamathoz vezetne. Persze nem egy-két év alatt jutnak el a méhészek ennek felismeréséhez, de öt év múlva már látható jelei lesznek.

– Eltűnnek majd a megporzó méhek – hangsúlyozta a Zselici Méhész Egyesület elnöke. – S ha egy adott környezetben nem lesz megfelelő számú méhcsalád, akkor a gyümölcsösök és a vetett virágzó kultúrákat semmi sem porozza majd be. A meglévő poszméhek képtelenek erre.

A napraforgónak és a repcének is csökkenhet a termése, ha nem változnak a dolgok. Úgyhogy a mézpiaci helyzet nemcsak minket, hanem a gazdálkodókat is érinti – mondta Mészáros János, majd hozzátette: az is sújtja a méhészeket, hogy évente több százezer forintot költenek a méhállományra, védekezniük kell az atkák ellen és az eszközeik is drágák.

forrás:
https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/brusszelben-tuntet-a-somogyi-mehesz-a-kinai-mez-miatt-1896540/


partnerek