Oldal értékelés: +36-70-61-51-555 info@mecsekimezeskorut.hu

Méhészek; szövetkezzetek!

admin 2018.08.26 Tag: Hírek

A szövetkezeti formában megvalósuló együttműködés előnyeit, lehetőségeit méltatta Nagy István agrárminiszter a Méhészeti Szövetkezet alakuló ülésén, Domonyvölgyben.

A szövetkezeti együttműködés jobb piaci lehetőségekhez juttathatja a méhészeket
2018. augusztus 26.

A szövetkezeti formában megvalósuló együttműködés előnyeit, lehetőségeit méltatta Nagy István agrárminiszter a Méhészeti Szövetkezet alakuló ülésén vasárnap, Domonyvölgyben.

Magyarországon 1 200 000 méhcsalád van és 20 000 méhész tevékenykedik, akik a szövetkezeti együttműködéssel nagyobb mennyiséggel tudnak megjelenni a piacon, és magasabb árat alkudhatnak ki - mondta Nagy István.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Szavai szerint Magyarország a mostanihoz hasonló összefogással piacbefolyásoló tényező is lehet a mézpiacon, hiszen az itteni méhészek állítják elő a világ akácméztermelésének 80 százalékát. "A kérdés az, hogy össze tudunk-e fogni 20 ezren" - fűzte hozzá.     
Nagy István hangsúlyozta, a  problémákra csak az összefogás,  az egységes értékesítés és egységes beszerzés jelenthet megoldást.

Kitért arra is, hogy kampányokkal már az óvodás kortól ösztönözni kell a méz fogyasztását, és el kell érni az egy főre jutó két kilogrammos éves mézfogyasztást.
A magyar méz kiváló, GMO és antibiotikum mentes termék - hangsúlyozta.

Az idei méhpusztulásokról az MTI kérdésére elmondta, zajlik a mintagyűjtés és folytatódnak a laboratóriumi vizsgálatok, de még a kiváltó okot nem sikerült megtalálni.
A méhészek a napraforgónál a neonikotinoid típusú hatóanyagot tartalmazó csávázószerek használatára gyanakszanak, ám ezt  a vegyszert már 10 éve használja a mezőgazdaság, de eddig soha sem okozott problémát, ezért több lehetséges okot is vizsgálnak, mert feltételezhetően több tényező együttesen vezethetett a méhpusztuláshoz. 2018-ban, az új vetési időszakra, ilyen vegyszerek használatára egyetlen engedélyt sem adott ki már a minisztérium. (AM/ MTI)

- forrás: 
http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/hirek/a-szovetkezeti-egyuttmukodes-jobb-piaci-lehetosegekhez-juttathatja-a-meheszeket


partnerek