Oldal értékelés: +36-70-61-51-555 info@mecsekimezeskorut.hu

Falra kerül 50 ezer méh

admin 2018.08.01 Tag: Hírek

Matt Wiley (USA) nem mindennapi módját választotta a méhek védelmének figyelemkeltéséhez. Eltökélte, hogy 50.000 méhet fest, bejárva az egész világot. Munkájával szeretné ezen rovarok fontosságára és romló helyzetére felhívni a figyelmet. 

Sajnos köztudott, hogy a világ méh populációja – nagyrészt az emberi tevékenységnek (pl. túlzott vegyszerezés) hála – már hosszú évek óta folyamatosan csökken. Ezek a kis rovarok munkájukkal, azaz a virágok beporzásával rendkívül fontos láncszemei az élővilágnak. Az utóbbi néhány évben valamit mintha javult volna a helyzet, figyelembe véve a megnövekedett érdeklődést a kisebb léptékű, városi és falusi méhtartás iránt, valamint az újabb módszereket, technológiákat az állomány megmentésére.

Ehhez a – nem kicsi – munkához a művészek is hozzáteszik a maguk részét. Többek között az amerikaiMatt Wiley is, aki eltökélte, hogy 50.000 méhet fest, bejárva az egész világot. Munkájával szeretné ezen rovarok fontosságára és romló helyzetére felhívni a figyelmet.

Fotó: Matt Wiley

Wiley az alapítója a „The Good in the Hive” nevű kezdeményezésnek, melyet egy, a férfi konyhájának padlóján haldokló méh inspirált. Elkezdett érdeklődni irántuk, és rájött, mennyire csodálatosak ezek a kis élőlények.

Egy olyan tulajdonságukat fedeztem fel, ami teljesen lenyűgözött. Képesek meghalni azért, hogy megvédjék társaikat. Ha egy méhecske megbetegszik, inkább elhagyja a kaptárat, minthogy megfertőzze a többi méhet is. Tehát akár el is pusztulnak a kaptáruk megmaradása érdekében. Ezt jelenti a kezdeményezés neve is.

A vállalt 50 ezer sem a véletlen műve: úgy gondolják, legalább ennyi méh szükséges egy virágzó, egészséges kaptárhoz. Az elmúlt 3 évben több, mint 3000 festmény készült elült el, és miután egyre több a segítő szándék, így a kitűzött 15-20 év úgy tűnik elég lesz a kitűzött célok eléréséhez.

Fotó: Matt Wiley

Az egész számomra egy metafora – mondja Matt. Nagy változásoknak kell történniük a Földön. Egy ősi zsidó elképzelés szerint – melyet egy politikai aktivista jó barátom osztott meg velem – a világ a kezdetek kezdetén milliárd apró darabkára robbant szét.

 

Nem egy-két ember feladata, hogy a világ összes problémáját megoldja. Mindnyájunknak hozzá kell tennünk a magunk kis darabkáját a puzzle-hoz. Nem a jó élet, a kényelem a lényeg, hanem hogy mi az, ami megszólít, amiért tenni szeretnél?

Fotó: mind-mag.com

Fotó: Matt Wiley

Fotó: Matt Wiley

Matt  a méhek festésében találta meg a környezettudatosság mozgatórugóját.  Szerinte a művészet lehetőséget kínál a kollektív növekedésre, szerepe a gyógyítás, inspiráció, kommunikáció, kihívás és a szeretet felébresztése. A benne lévő erő és játékosság képes a kultúrát és a társadalmat is megmozgatni, a gondolkodást átformálni.

 Egyszerűen jó érzés ezt csinálni, és nem a problémán molyolni, hanem valamilyen módon részese lenni a megoldásnak.

Fotó: Matt Wiley

Fotó: Matt Wiley

Szerző: Gulyis Csaba

Címlapfotó: mind-mag.com


partnerek