Oldal értékelés: +36-70-61-51-555 info@mecsekimezeskorut.hu

AKÁCMÉZELÉS 2018 (összefoglaló)

admin 2018.06.29 Tag: Hírek

Befejeződött az idei esztendő két fontos méhlegelőjének, a repcének és az akácnak a virágzása. Így érdemes értékelni az idei teljesítményt.

    Akácmézelés – 2018 Befejeződött az idei esztendő két fontos méhlegelőjének, a repcének és az akácnak a virágzása. A harmadik, egyben a legnagyobb területen tenyésző méhlegelőé, a napraforgóé még hátravan. Ettől függetlenül érdemes értékelni a repce és az akác idei teljesítményét.

Nehezen indult a szezon, a tavasz kimaradása okozta korai nyár komoly gondokat okozott a méhcsaládok és a növények fejlődésének versenyében: a méhek veszítettek, hiszen alaposan lemaradtak. Ennek következménye az lett, hogy idén a többségnek nem sikerült repcemézet pergetni – nem voltak még gyűjtőképesek a családok. Ez az állapot fennmaradt még az április végén berobbanó akácvirágzás kezdetére is. Így csak akác előtti tisztító-pergetésre volt lehetőség. A korai, síkvidékeken virágzó akácok az első 7-10 napon nagyon gyengén mézeltek. Azonban május 9-10-én megérkezett a várva-várt lehűlés és csapadék, amely megmentette az idei akác-szezont. A méhek is kezdték utolérni önmagukat, naponta 1000-1500 méh egyeddel gazdagodott a család. Így, a korai akác vége és a később virágzó felső akác összességében gyenge-közepes eredményt adott.

Az elért eredmény kialakulásáért nem csak az aktuális időjárás, hanem a téli méhcsalád-veszteség is tehetnek, hiszen a 2017 őszi méhcsaládszám (kb. 1,3 millió) mindösszesen fele termelt elvárt mennyiségű akácmézet. Akiknek kiváló családonkénti átlaguk lett, ők általában csak a kiteleltekből összerakott, akácra előkészített családok számával kalkulálnak. Nem szabad, hogy a szakmát megtévessze egyesek kiváló eredménye, országos szinten átlag alatti évünk lett akácból. Sokan nem vándoroltak, ami szintén csökkentette az megtermelt méz mennyiségét. A méz minősége kiváló!
Ez alatt azt értjük, hogy íze-zamata-színe-sűrűsége az átlagos évek feletti tulajdonságokat mutatják. Minden virágzás korábbra esik a nagy hőség miatt, mint az átlagos években. Június 7-én, e sorok írásakor virágzik a szelídgesztenye, a somkóró, a selyemkóró, a bükköny, a kislevelű hárs, a facélia, hogy csak néhány méhlegelőt említsünk. Több növény ezek közül már kezd elvirágozni. Sajnos ezek tenyészterülete szét szórt, nem összefüggő, így kevés méhésznek adatik meg a szerencse ezekről később mézet pergetni. Sőt! Sajnos eddig nem jó eredmények születtek a nagyobb területeken virágzó méhlegelőkön, mint a facélia, selyemkóró. A virágzás már túl van a dandáron, így kijelenthető, hogy jó, elfogadható eredmény nem lesz a nyári, napraforgó előtti méhlegelőkről. Hamarosan nyílik az ezüsthárs, őshonos fánk általában június 20-25 között szokott elkezdeni virágozni (dekádokkal ezelőtt június legvégén szokott kezdődni), ez idén sokkal korábban lesz. A napraforgó is sokkal fejlettebb fenológiát mutat, egyes helyeken akár már június közepén kezdődhet a virágzás. Mindez biztosan előrevetíti, hogy hosszú, több mint 2 hónapos természetes hordás (virágpor és nektár) hiány lesz hazánkban a méheknek nyáron, ami sem a rovaroknak, sem a méhészeknek nem jó! Nagyon lerövidül idén a mézelési szezon.

Mézpiac.
Csak a szokásos „alap-igazságot”tudjuk elmondani. Egyelőre ezen időszakban, nyáron, nincs valós kereslet a mézre. Sem közvetlen fogyasztói, sem viszonteladói szinten. Akkor vásárolnak a nyári időszakban nagy mennyiséget a nyugat-európai mézkiszerelők, ha megéri nekik. Úgy éri meg nekik, ha a vélt/valós felvásárlási ár alatt tudnak vásárolni. Akkor tudnak nyomott áron vásárolni (akácmézet), ha mi, magyar méhészek idejekorán nagy mennyiséget ajánlunk fel eladásra. Nyilván, a hazai méhészek anyagi helyzete az elmúlt évek kedvezőtlen termései, a nyomott felvásárlási árak következtében, egyre gyengébb, de ilyenkor a méhész nyereség nélkül tud csak eladni. Ennek ellenére kénytelenek mézüket a pergetés után azonnal értékesíteni, de szeretnénk felhívni a figyelmüket arra, hogy minden egyes nyáron, áron alul eladásra felajánlott méz-kilogramm rontja a hazai méhészek piaci pozícióját. Gazdasági számítások szerint, a jelenlegi árrendszer ismeretében a méhész a bővített újratermeléshez szükséges anyagikat csak úgy tudja előteremteni, ha a vegyes-virágmézet minimum 800 forintért, az akácmézet minimum 1300 forintért értékesíti. Ebben az esetben a méhész nullán van, ha hasznot is szeretne, akkor e felett kell értékesítenie. Világviszonylatban megfigyelhető tendencia, hogy a fogyasztók az egészséges táplálkozás irányába mozdultak el. Hajlandóak a kiváló minőségű biztonságos élelmiszerért többet fizetni, mind a kommersz, gyenge minőségükért. Ne felejtsük, a régi igazságot: annyi a méz ára, amennyiért a méhész odaadja! OMME elnökség 

- forrás:
 http://www.omme.hu/?p=10945

- fotó, illusztráció, archív: BALOGH Imre és UJVÁRINÉ BALOGH Andrea magyaregregyi méhészek, a Mecseki Mézes Körút közösségének alapítói
http://mecsekimezeskorut.hu/mehesz/balogh_imre 
http://mecsekimezeskorut.hu/mehesz/ujvarine_balogh_andrea 

 


partnerek