Oldal értékelés: +36-70-61-51-555 info@mecsekimezeskorut.hu

VALAMI AMERIKA - MÉH HELYETT DRÓN

admin 2018.06.12 Tag: Hírek

A New York állambeli Lafayette faluban, Syracuse-tól délre, az egyik almáskert bevonult a technológiatörténelembe: a gyümölcs beporzására ott használtak először drónt.

  

2018. 06. 11. 

Kevés a méh, így drón poroz be egy New York állambeli almáskertet

Világpremier történt egy amerikai faluban: drón porzott be almafákat. Egyelőre nem tudni, hogy nagyobb lesz-e így a terméshozam, a méhpopuláció sajnálatos csökkenésével viszont egyre nagyobb szükség lehet a tevékenységüket elvégző gépekre.

A New York állambeli Lafayette faluban, Syracuse-tól délre, az egyik almáskert bevonult a technológiatörténelembe: a gyümölcs beporzására (május második felében) ott használtak először drónt. A Beak & Skiff 1,2 millió négyzetméteres gazdaság almafáinak egy részén a nemrég 250 ezer dolláros támogatásban részesült a 2015-ben, Kaliforniában alapított Dropcopter startup gépe végezte el a munkát.
Tevékenysége teszt része, amelyben azt vizsgálják, hogy a drónos beporzás növeli-e a terméshozamot.

Adam Fine, a cég társalapítója elmondta, hogy korábban mandula- és cseresznyefákkal tették ugyanezt, almával viszont ez az első alkalom.

A technológia szomorú ok miatt válhat hasznossá a gyümölcsöskertek gazdái számára: az elmúlt negyedszázadban sajnos jelentős mértékben csökkent a méhpopuláció. Sokáig szinte mindenki mérgező rovarirtó szereket használt, de mezőgazdasági szakemberek egy ideje már kongatják a vészharangokat – a méhek eltűnésével a beporzás is elmarad…  

Mivel kevesebb a méh, a rövid beporzási időszakban nehezebb kielégíteni az összes szükségletet. Kérdés persze, hogy az állatok technológiával történő helyettesítése milyen hatással lesz rájuk.

A méhpopuláció csökkenését nyilvánvalóan nem ezek a mezőgazdasági drónok oldják meg, és ha a gépek tevékenysége hasznosnak bizonyul, inkább előbb, mint utóbbi a problémára is kell megnyugtató válasz.

„Tudjuk, hogy a mezőgazdaság a kereskedelmi drónok bevezetésének egyik legmeghatározóbb területe, és ez a szektor képes leginkább befolyásolni a technológia ipari és gazdasági elterjedését, hasznosítását” – nyilatkozta Fine.

Peter Fleckenstein, a Beak & Skiff egyik vezetője szerint a drónok különösen hideg tavaszi napokon lehetnek hasznosak, amikor a méhek egyáltalán nem aktívak. Ha a kritikus beporzási időszakban hideg van, a növekedés lelassulhat, a termés minősége romolhat.

Fine azt is elmondta, hogy tanulmányt készítenek, amelyben részletesen beszámolnak a drón munkájának eredményeiről, és összehasonlítják a gazdaság gép által beporzott részét a többivel. A drón kb. 2,5 méterrel a fák felett repdesett oda-vissza, és közben a végére szerelt eszközzel pollent szórt rájuk.

A Dropcopter a Syracuse Technológiai park egyik cégével szoftvert fejleszt. A program lehetővé teszi majd, hogy a drón megtervezze repülését, a pontos útvonalat az almáskertben, azaz hamarosan szinte teljesen automatizáltan végezheti a munkáját.
- forrás:
 http://szuperfarm.hu/tech/keves-a-meh-igy-dron-poroz-be-egy-new-york-allambeli-almaskertet


partnerek