Oldal értékelés: +36-70-61-51-555 info@mecsekimezeskorut.hu

Lerövidül(t) a mézelési szezon

admin 2018.06.01 Tag: Hírek

Semmilyen ellátási gond nem lesz a hazai akácmézzel kapcsolatban: állítja BROSS Péter elnök (Országos Magyar Méhészeti Egyesület)

Utolsó pillanatban menekült meg az akácszezon

Ami a legfontosabb: semmilyen ellátási gond nem lesz a hazai akácmézzel kapcsolatban, az évi 4-5000 tonna belföldi akácmézfogyasztást bőven fedezi az idén megtermelt mennyiség - elemezte az idei szezont a magyarmezogazdasag.hu-nak Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke

Nehezen indult a szezon, a tavasz kimaradása és a korai nyár komoly gondokat okozott a méhcsaládok és a növények fejlődésének versenyében: a méhek veszítettek, hiszen alaposan lemaradtak. Ennek következményeként idén nem sikerült repcemézet pergetni – nem voltak még gyűjtőképesek a családok.

Ez az állapot fennmaradt még az április végén berobbanó akácvirágzás idejére is. Az korai, síkvidékeken virágzó akácok az első 7-10 napon semmit sem mézeltek.

Azonban május 9-10-én megérkezett várva-várt lehűlés és csapadék megmentette az idei akác-szezont.

És persze a méhek is kezdték utolérni önmagukat, naponta 1500-2000 méh egyeddel gazdagodtak a családok. Így, a korai akác vége és a később virágzó, főleg a közép-hegységeinkben tenyésző akác adott a méheknek annyi nektárt, amiből tudtak annyi mézet készíteni, amit a méhészek kipergetve, eladva átlagos évet tudhatnak maguk mögött.

NEHÉZ PONTOS ADATOT, SZÁMOT MEGADNI, DE IDÉN NAGYJÁBÓL 10-12 EZER TONNA AKÁCMÉZ TERMETT.

Az átlagos termés nem csak az aktuális időjárás, hanem a téli méhcsalád-veszteség következménye is, hiszen a 2017 őszi méhcsaládszám (kb. 1,2 millió) mindösszesen fele termelt jónak, átlag felettinek mondható mennyiségű akácmézet.

Az idei méz minősége azonban kiváló. Ez alatt azt értjük, hogy íze-zamata-színe-sűrűsége az átlagos évek feletti tulajdonságokat mutatják - hangsúlyozta Bross Péter.

Merre repülnek tovább?

Az idén minden virágzás az átlagos évekhez képest korábban zajlik le a nagy hőség miatt. Napjainkban virágzik a szelídgesztenye, a somkóró, a bükköny, a kislevelű hárs, a facélia, hogy csak néhány méhlegelőt említsünk. Sajnos ezek tenyészterülete szétszórt, nem összefüggő, így kevés méhésznek adatik meg az a szerencse, hogy ezekről később mézet pergessen.

Hamarosan nyílik az ezüsthárs, ami őshonos fánk, és zárt állománya már több méhésznek adhat árbevételt. Általában június 20-25. között szokott elkezdeni virágozni, ez idén korábban lesz. A napraforgó is sokkal fejlettebb fenológiát mutat, egyes helyeken akár két hét múlva kezdődhet a virágzás. Mindez biztosan előrevetíti:

Hosszú, több mint 2 hónapos természetes hordás (virágpor és nektár) hiány lesz hazánkban a méhek szempontjából, ami sem a rovaroknak, sem a méhészeknek nem jó. Nagyon lerövidül idén a mézelési szezon.

- forrás:
http://magyarmezogazdasag.hu/2018/05/30/utolso-pillanatban-menekult-meg-az-akacszezon
 

fotó: illusztráció - Keresztes László méhész (Ivánbattyán)
- portré: http://mecsekimezeskorut.hu/mehesz/keresztes_laszlo
 


partnerek