Oldal értékelés: +36-70-61-51-555 info@mecsekimezeskorut.hu

Baranya országos példát mutat az Iskolaméz programmal

admin 2018.02.11 Tag: Hírek

Elindul a baranyai méhészek által megálmodott Iskolaméz program is, mely által általános iskolások juthatnak helyi termelői mézhez heti egyszer.

Kínai hamisítvány miatt veszélyben a magyar méz
Írta: Kóger Sára

Bár az élelmiszer 76 százaléka a méhek általi beporzástól függ, a méztermelést és a méhek munkáját sodorja veszélybe a hamis, Kínából érkező mézutánzat. A régió és az ország is komoly erőfeszítéseket tesz a hazai méhészetek munkájának megőrzése és segítése érdekében, hamarosan több nagyszabású projekt is indul. 

Kiemelkedő a magyar méztermelés

Hazánkban több mint húszezer méhész van, mi több, Magyarország Spanyolország és Románia után a harmadik legnagyobb mézelőállító ország az EU-ban. A magyar méz 76 százaléka nyugat-európai export, versenytársa azonban nem a minőségi európai méz, hanem a hamisított, silány kínai mézutánzat. Ez a megtévesztés nem csak a fogyasztókra és a magyar méztermelőkre nézve veszélyes, de a méhek „munkáját” is veszélybe sodorja.

 Az EU határain kívülről érkező méz húsz százaléka hamisított. A nyugat-európai piacon a magyar, minőségi méznek szinte kizárólagos versenytársa a kínai, sziruphoz inkább hasonlító hamisítványtermék: ezek ellen fel kell lépni  mondta el Erdős Norbert, európai parlamenti képviselő szombaton, Pécsen. A mézhamisítványok kiszorítása érdekében fogalmaztuk meg a Méz-jelentést az Európai Parlament részére  folytatja –, mely több olyan javaslatot is tartalmaz, amely a magyar méhésztársadalom számára is fontos.

AZ ÉLELMISZERIPAR 76 SZÁZALÉKA, A ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS-ÁGAZAT 84 SZÁZALÉKA A MÉHEK ÁLTALI BEPORZÁSTÓL FÜGG, AMIT 90 SZÁZALÉKBAN OLYAN MÉHEK VÉGEZNEK, AMIKET A MÉHÉSZEK GONDOZNAK.

Nem új keletű a probléma

May Gábor, az OMME helyi képviselője felidézte, hogy az Országos Magyar Méhészeti Egyesület először 2004-ben tüntetett hat héten keresztül Brüsszelben az Ázsiából érkező hamisított mézek ellen. Az OMME ezért kiemelten támogatja a Méz-jelentést, mivel ennek köszönhetően első alkalommal foglalkozik „jelentés-szintjén” az Európai Parlament a méhekkel, a mézzel, a méhek természetben betöltött nélkülözhetetlen szerepével.

 Ez a jelentés nem csak a méhészeti érdekeket védi, hanem a biodiverzitás fenntarthatóságát is, hiszen minden harmadik falat élelmiszer a méhek megporzó munkájának köszönhető  tette hozzá May Gábor.

Pécsen és a régióban is fontos beruházások kezdődnek

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, közel 70 milliós projekt keretein belül magyar és horvát méhészek piacra jutását segítik majd elő – de nem ez az egyetlen méhészeket segítő intézkedés a régióban.

 A megyei önkormányzat 2,2 milliárd forintos programot indít, aminek köszönhetően a megye tíz településén fejlődhetnek, korszerűsödhetnek a helyi piacok  mondta el Nagy Csaba. Hozzátette, mindemellett elindul a baranyai méhészek által megálmodott Iskolaméz program is, mely által általános iskolások juthatnak helyi termelői mézhez heti egyszer.

A programnak köszönhetően egy új, hárommillió forintos csomagolástechnikai gépet üzemelnek be Vajszlón, ami lehetővé teszi, hogy helyi méhészetek termékei juthassanak el a baranyai kisiskolásokhoz.

 Az Iskolaméz programmal nem csak munkahelyeket fogunk teremteni, hanem remélhetőleg országos példát is fogunk mutatni  fogalmazott Nagy Csaba.
 forrás: 
https://www.pecsma.hu/top/kinai-hamisitvany-miatt-veszelyben-magyar-mez/

 

 

 Kóger Sára

 -

 


partnerek