Oldal értékelés: +36-70-61-51-555 info@mecsekimezeskorut.hu

Araszol az aranyosgadányi Ariánus

admin 2018.01.05 Tag: Hírek

CSURGYÓKNÉ PRAKS ANITA településvezető megfogalmazott célja volt az önkormányzati méhészet elindítása; méghozzá közfoglalkoztatott rendszerben. Az országosan is ritka kezdeményezéshez elsőként vásároltak öt méhcsaládot, egyelőre ennyire futotta.

   

           

Araszol az aranyosgadányi Ariánus
- Mecseki mézet minden háztartásba

A domboldalról látni lehet a nyugati Mecsek oldalt és pécsi TV-tornyot, a helyiek mégis sok tekintetben őrzik a klasszikus magyar falu értékeit. A mintegy 150 háztartásban élők polgármestere Csurgyókné Praks Anita, aki szerint a településtörténethez elidegeníthetetlenül hozzátartozik az ARIÁNUS név.
Az eredettörténet szerint a katolikus egyházmegye kitagadta őket, de az ariánusok ,,önállósodtak” és püspöki székhely rangra emelték az ősi Aranyosgadányt.
Így, a polgármesterasszonynak, mint ötletgazdának is kézenfekvő volt, hogy a helyi kézműves termékek összefoglaló márkaneve (brand) az Ariánus legyen.

Ehhez már most - láthatóan - több feltétel megvan. Elég csak bekukkantani a polgármesteri hivatal udvarára: a másfél embermagasságú és fűtött (!) fóliasátor mellett pince, a gondozott parcellákon gyümölcs vesszők, aztán zárt  tárolók és mezőgazdasági gépek is vannak. Meg egy kacskaringós csigalépcsőn megközelíthető domboldal; amihez páratlan panorámát kínáló kiépített terasz tartozik. Ott, a szabadtéri műhelyfelelős Bíró Norbert, aki már a nagyszüleit is látta méhészkedni. Az elektronikai műszerész szakmával is rendelkező 28 éves fiatalember a kaposvári egyetemen végezte el 4 éve a méhész tanfolyamot.
Nem légből kapott ötletként tanult, hanem Csurgyókné Praks Anita polgármester ösztönzésére.
A településvezető megfogalmazott célja volt az önkormányzati méhészet elindítása; méghozzá közfoglalkoztatott rendszerben.  Az országosan is ritka kezdeményezéshez Kolarics József pécsi méhésztől vásároltak öt méhcsaládot, egyelőre ennyire futotta. Majd kiépítették előbb a káptárak panorámás helyét, majd elkészítették magukat a káptárakat, meg aztán a hozzávalókat. Az aranyosgadányi méhcsaládok meghálálták a kényeztetést, hetvennégy kg akác és vegyes virágméz lett.
Mindez csak a kezdet!
,,Mecseki mézet minden aranyosgadányi háztartásba” – vallja Csurgyókné Praks Anita.  A számítások szerint az egészséges életmódot szimbolizáló, hagyományteremtő céllal létrehozandó ,,önellátó – önfenntartó mézes falu”  címhez, ha a mintegy 150 háztartásba havi 1 kg mézet tudnának ingyen adni, akkor évente kb. 1.800-2.000 kg mézre lesz szükség.  Az pedig, jobb esetben, nagyjából 150 méhcsaláddal megvalósítható, elérhető.  Az ötletek és tervek immár megvannak, s az sem titok, hogy a helyi levendula termesztés kiterjedne a mézféleségek és később akár a kozmetikumok népszerűsítésére is.
Tehát így araszolnak az aranyosgadányiak az Ariánus márkanév és termékcsoport fejlesztésével.
- A CIKKHEZ TARTOZÓ KÉPGALÉRA ITT TEKINTHETŐ MEG: https://www.facebook.com/mecsekimezeskorut/
 


partnerek