Oldal értékelés: +36-70-61-51-555 info@mecsekimezeskorut.hu

Baranya: havonta terveznek egy mézes napot

admin 2017.11.28 Tag: Hírek

Baranya és Somogy megyére a hárs- és a medvehagymaméz a jellemző, Tihanyban a levendula-, Bács-Kiskunban a selyem-, vagy a vaddohánymézet termelik, ami kuriózumnak számít.

  Kétezer gyerek kóstolhatta végig a mézeket

Annak ellenére, hogy Magyarország nagy méztermelőnek számít, nagyon kevés mézet fogyasztunk, évente mindössze az 1,5 kilogrammos Európai átlag felét. A Mézes reggeli program keretében a méhészek a gyerekeket szeretnék megismertetni a mézfogyasztás kultúrájával.

Negyedik alkalommal rendezték meg a Mézes reggeli programsorozatot, amelynek keretében a megyében csaknem kétezer gyermek kóstolhatta meg a különböző mézeket. Pénteken a Pellérdi Általános Iskolában szervezték meg a Kincses Baranya Mézes Reggelit, amelyen Nagy Csaba, a megyei közgyűlés elnöke és May Gábor méhész készítette a mézes kenyereket.

Mint May Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Baranya megyei méhészeti szaktanácsadója elmondta, Szlovéniából indult több mint tíz évvel ezelőtt a program, amelyben szeretnénk felhívni a gyerekek figyelmét egyrészt a reggeli, mint étkezés fontosságára, másrészt pedig a méz fogyasztásának fontosságára. Mint mondta, egy mézes tea vagy mézes kávé sokkal egészségesebb, mint a cukorral vagy édesítővel készült ital.

– A méz nem csak édesítőszer, jelentős mennyiségben tartalmaz vitamint és nyomelemeket is. A méz szőlőcukrot és gyümölcscukrot tartalmaz, azonban a közhiedelemmel ellentétben, nem hizlal, mert ezek a cukrok gyorsan felszívódnak, elsősorban az izmokban és a májban raktározódnak el, és nem zsír formájában. Szükség esetén pedig azonnal hasznosítja a szervezet – hangsúlyozta a szakember.
A mézet sütéshez és főzéshez is használhatjuk, az egyik legismertebb formája a karácsonyi mézeskalács, de húsok pácolásához is használhatjuk, vagy édes-savanyú mártáshoz, vagy limonádé készítéséhez.

May Gábor elmondta, évente átlagosan 70 deka mézet fogyasztunk, ami ugyan az elmúlt évekhez képest már némi emelkedést mutat, azonban még mindig kevés. Szeretnék elérni, ha kevesebbet exportálnánk és sokkal többet fogyasztanánk itthon.
– Magyarország kedvező fekvésének köszönhetően nagyon sokféle mézet tudunk termelni. A legismertebb fajtamézek az akác-, a repce-, a napraforgó-, a vegyesvirágméz. Baranya és Somogy megyére a hárs- és a medvehagymaméz a jellemző, Tihanyban a levendula-, Bács-Kiskunban a selyem-, vagy a vaddohánymézet termelik, ami kuriózumnak számít.

Havonta terveznek egy mézes napot

Nagy Csaba, a megyei közgyűlés elnöke arról számolt be, hogy a megyei önkormányzat a magyar és a horvát méhészekkel együtt, egy közös projekt keretében a mézfogyasztás népszerűsítésén munkálkodik. Ennek kapcsán a közelmúltban kiválasztották a szakemberek a megye mézét, az önkormányzat pedig vállalta, hogy ebből a hársmézből vásárol, és ez lesz Baranya reprezentációs méze.
– A program részeként tervezzük, hogy az általános iskolákban jövő áprilistól havonta méznapot tartunk. Ehhez azonban egy olyan csomagológépet kell beszereznünk, amely praktikusan kinyitható és fogyasztható, szívószál alakú kis zacskókba tölti a mézet.
- forrás: 
https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/ketezer-gyerek-kostolhatta-vegig-mezeket-1187295/


partnerek