Oldal értékelés: +36-70-61-51-555 info@mecsekimezeskorut.hu

Az itthoni méznek csak a 35 százalékát lehet eladni, azt is csak féláron

admin 2017.10.13 Tag: Hírek

Kérdéses az, hogy a termelők meddig bírják finanszírozni a saját vállalkozásukat akkor, amikor éveket kell várniuk a bevételre – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az M1 Ma reggel című (2017.10.13.) műsorában.

Méhet sem látott, mégis viszik a hamis mézet

- VIDEÓ:  http://www.hirado.hu/2017/10/13/mehet-sem-latott-megis-viszik-a-hamis-mezet/

Kína több mézet termel, mint az egész világ; ráadásul hamisat. És a vásárlók ezt veszik is. Ez persze kihat a magyar méhészekre is: az itthoni méznek csak a 35 százalékát lehet eladni. Azt is csak fél áron. Szakértők ráadásul azt mondják, hogy a hamis méz veszélyes is.

Az összes magyar méz el fog kelni, csak a kérdés, mikor. A méz eltartható, korlátlan ideig fogyasztható, ugyanakkor az egészségügyileg pozitív hatásait – tárolástól függően – 1-2 éven belül elveszíti. Kérdéses az is, hogy a termelők meddig bírják finanszírozni a saját vállalkozásukat akkor, amikor éveket kell várniuk a bevételre – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az M1 Ma reggel című műsorában.

 

 

A méz a híg nektárból készül, amelyet a méhek érlelnek be, ennek során válik nemessé. Egy kilogramm méz összehordásáért, ha egyetlen méhecske végezné ezt a munkát, többször kellene körberepülnie a Földet.

Szerinte ezért lenne fontos, hogy az Európai Unióba csak olyan termékek érkezzenek, amelyeknek a minőségével, nem pedig az alacsony árával kell versenyezni, hisz a magyar méhészek nagyobb része az exporttól függ. Sajnos vannak országok, amelyek nem fair módon állítják elő a mézet – jegyezte meg.

Mint fogalmazott: a mézhamisítás során „minden variáció előfordul”. Az Európai Unióba beérkező termékek között van olyan, amely „nem látott méhet”, és olyan is, amely látott, de nem a méhek, hanem a gyárakban érlelték be.

Többet kellene enni 

Bross Péter kitért arra is, hogy azokban az országokban, ahol nagyon magas a mézfogyasztás, csökken a krónikus megbetegedések száma. A méz egy „globális mátrix”, minden és olyan arányban megvan benne, ahogy arra a szervezetnek szüksége van, vagyis nemzetgazdasági szinten is lenne eredménye, ha a magyarok több mézet fogyasztanának.


partnerek